BARÜ GÖRSEL KİMLİK KILAVUZU VERSİYON NO: 1.0 - 2023
Görsel kimliğin bilgilendirici ve aynı zamanda hareketli bir unsuru olan fotoğraf, üniversitenin özel bir atmosferi veya özgün bir görüntüsü olduğunu vurgulayarak görsel kimliği güçlendirmeye ve hedef kitlenin üniversitedeki yaşamı yakından tanımasını sağlar. Bu çerçevede aşağıda belirtilen standartlar ve sunulan örnek fotoğraflar ile Bartın Üniversitesinin temel değerlerini, mesajlarını ve imajını destekleyen bir örnek şablon oluşturulmuştur.
Fotoğraf Kullanımı
BARÜ Fotoğraf Stili Standartları
Görsel kimliğinin önemli bileşenlerinden biri olan fotoğraf, üniversitenin özel bir atmosferi veya özgün bir görüntüsü olduğunu vurgulayarak görsel kimliği güçlendirmeye ve hedef kitlenin üniversitedeki yaşamı yakından tanımasını sağlar.
Üniversitenin iletişim stratejilerine bağlı olarak sosyal, kültürel, sportif, tanıtım/reklam vb. gibi faaliyetlerde kullanılacak fotoğraflar görsel kimlik gereğince belirtilen standartlara uygun olmalıdır. Bu çerçevede aşağıda belirtilen standartlar ve sunulan örnek fotoğraflar, Bartın Üniversitesinin temel değerlerini, mesajlarını ve imajını destekleyen bir şablon sunmaktadır.
Logodan yararlanılmalı
Ortamlar gerçek kullanımlarıyla yansıtılmalı
Doğru perspektif kullanımına dikkat edilmeli
Yüksek kalitede netlik ve yeterli ışık olmalı
Doğru kadrajlama yapılmalı
Konuya uygun arka planlar seçilmeli
İlginç, farklı açılar bulunmalı
Gerektiğinde flu kullanımlara yer verilmeli
Duyguların aktarılmasına önem verilmeli
Alışılmışın dışında farklı ortamlar seçilmeli
Kameraya bakılmayan doğal ortamlar seçilmeli
Çözünürlük ve Boyut
Bir görüntünün baskı ya da ekran uygulamaları üzerinde doğru sonuç verebilmesi o görüntünün oluşturulduğu çözünürlük değerine bağlıdır. Pikselleşmeyi önlemek ve yüksek kalitede görüntü elde etmek için basılı uygulamalarda 300 dpi, ekran görüntüleri için ise 72 dpi standart çözünürlük değeri kullanılmalıdır.
Fotoğraf boyutu ise 3:2 en-boy oranına sahip ve piksel uzunluğu standart olarak 1200x1800 piksel olmalıdır. Belirtilen en-boy oranı görüntünün en iyi kalitede yazdırılmasında yaygın olarak kullanılan boyuttur.
Kaçınılması Gereken Fotoğraf Kullanımları
Bulanıklık, pikselleşme, yanlış kompozisyon, uyumsuz renk dengesi, aşırı veya az pozlama, yetersiz ışık, dikkat dağıtan nesneler gibi unsurlara sahip ve telifli, filigranlı fotoğraf kullanımlarından kaçınılmalıdır.
Fotoğraflarda Esnek Kırpmalar
Genellikle poster, kitap, dergi, katalog gibi baslı işler ile dijital platformlarda kullanılan görseller gibi tasarım gerektiren çalışmalarda farklı birçok fotoğraf kırpmalarına başvurulabilir. Ancak kullanılan fotoğrafın kırpma işlemi doğru ve uygun olmalıdır.
Kırpma formunun içine yerleştirilen fotoğrafın görüntülenmesi istenilen bölüm baz alınarak konunun, nesnenin ya da figürün kesilmemesine dikkat edilmelidir. Aynı zamanda oluşturulan farklı kırpma formları için de uygun fotoğraf seçimine dikkat edilmelidir.
Biyometrik Fotoğraf Kullanımı
Biyometrik fotoğraflar, kimlik, pasaport gibi resmi belgelerde kullanılan özel gereksinimlere uygun olarak çekilen fotoğraflardır. Genellikle 5x6 cm ebatında, yüz biyometrisi ölçülerine uygun ve beyaz fonda (desensiz) çekilmiş olmalıdır.
Yanda gösterilen fotoğraflar dijital platformda üretilmiş temsili görüntülerdir. Sadece biyometrik fotoğraf standartlarını ifade etmek için kullanılmıştır.
Üniversite personelinin kimlik kartları ve kurumsal web sayfasında yer alan kişi bilgi kartları başta olmak üzere biyometrik fotoğraf kullanımı gerektiren tüm görsel materyallerde biyometrik fotoğraf gereksinimlerine uyulmalıdır.